BostadVasteras

Om Lillhamra

Västerås nya stadsdel

Vilken typ av bostad du än är intresserad av är chansen stor att du hittar den på Lillhamra. Här kommer uppföras en blandad bebyggelse med flerbostadshus, radhus/par/kedjehus och villor.

 

Nyproduktion i östra Västerås.

Lillhamra ligger i den östra delen av Västerås. Området avgränsas i norr av E18, i väster av villakvarteren i Talltorp och i söder av Väderleksgatan.

Det område som utgör stadsdelen Lillhamra omfattar en area på drygt 30 hektar. Marken utgörs i huvudsak av odlingsmark, med inslag av åkerholmar och trädrader.
Till Västerås centrum är det ca 5 km och till Mälarren ca 1,5 km. Cykelnätet är väl utbyggt i området och närheten till E18 gör att det även går snabbt att ta sig dit du vill med bil.
 
Föredrar du att åka kollektivt kommer bussen att stanna vid Lillhamra torg. Tanken är att Lillhamra torg ska bli en välkomnande entré till området. Torget kommer att anläggas i korsningen Lillhamragatan/ Väderleksgatan.
 

Detaljplan

Det nya bostadsområdet Lillhamra började planeras under våren 2008.
 
Utgångspunkt för planering och gestaltning är trädgårdsstadens idéer. En blandad bebyggelse både i upplåterlseform och arkitektur och sammansättning. En småskalighet och stadskaraktär där husen, företrädesvis i 2-3 våningar, placeras tätt och strikt längs med gatan med eller utan förgårdsmark. Ett tydligt gaturum med platser och torg och en hierarki i gator som gör området lätt att orientera sig i. Trädgårdar/innergårdar till alla husen det vill säga husen vänder en offentlig sida mot gatan och en privat sida mot trädgården/innergården.
 
Detaljplan för etapp I på Lillhamra

Gatunamn på Lillhamra

Alla gator på Lillhamra har nu fått sina namn. Här kan du se vilka de är:

 

Gatunamn på Lillhamra

 

Vem bygger var på Lillhamra?

På Lillhamra kommer PEAB och Aroseken tillsammans med Västerås stad se till att du får flytta in i ett väl planerat och mycket trevligt område med bra bostäder. Vem som bygger var på Lillhamra ser du här:
 
Exploatörer och stycketomter på Lillhamra

Boverkets byggregler (BBR)

Alla hus i området ska byggas i enlighet med Boverkets byggregler, BBR. Reglerna innehåller flera olika krav. Det finns bland annat gränser för högsta tillåtna energianvändning som anger hur mycket energi, mätt per kvadratmeter golvarea, som en byggnad får använda per år. Det finns också krav på värmeisolering, värme-, kyl- och luftbehandlingsinstallationer, effektiv elanvändning och mätsystem för energianvändningen.
 
Boverkets byggregler

Fjärrvärme

Inom Lillhamra är fjärrvärme framdraget.
För information om anslutning och övrig teknisk information kontakta Mälarenergi.
 
Mälarenergi kundcenter