Senior/äldreboende

Äldreboende

När du inte längre kan bo kvar hemma. När behovet av tillsyn, vård och omsorg ökar och kraven på trygghet och säkerhet inte kan tillgodoses i det egna hemmet finns möjlighet att ansöka om särskilt boende.

Det finns tre typer av särskilt boende för äldre, gruppboende, servicehus och ålderdomshem.

Mer information om socialt stöd och service

Handläggare

Du ansöker genom att ta kontakt med den bistånds-handläggare i det område där du bor. Tillsammans går ni igenom dina behov och önskemål. Därefter prövas din ansökan och du får ett beslut.

Info om handläggare

Alla särskilda boenden består av lägenheter som du hyr, precis som i eget boende.

Avgift

Gemensamt för de olika alternativen är att du utöver hyran betalar en avgift för hjälp och omsorg samt för maten.

Kvarboende

I de särskilda boendeformerna gäller kvarboende-principen. Det innebär att man inte behöver flytta från en boendeform till en annan om man, efter en tid, behöver mer omfattande hjälp och vård.

I de Särskilda boendena ansvarar kommunen för sjukvårdsinsatser som en sjuksköterska kan ge. Läkarinsatserna ansvarar Landstingets familjeläkar-verksamhet för. Kommunen har också ansvaret för rehabilitering om du bor i särskilt boende. I varje enhet finns tillgång till sjukgymnast och arbetsterapeut.

Förutom de kommunala boendeformerna finns alternativa utförare av äldre och handikappsomsorg i Västerås.

Servicehus i Västerås

Nedan finner du en länk där du kan se vilka olika servicehus de finns i Västerås.

Servicehus i Västerås

Seniorboende

Som ett ytterligare alternativ till de traditionella boendeformerna ovan finns även olika typer av "seniorboende". Gemensamt för dessa är att de bara välkomnar personer som är över en viss ålder. Ofta nämns 55 år som en gräns men det finns även andra åldersgränser. Boendeformen är i regel bostadsrätt eller hyresrätt. Intresseanmälan för hyresrättslägenheter med seniorinriktning lämnas till respektive hyresvärd, se ruta till höger.

Försäljning av bostadsrättslägenheterna sker normalt via mäklare eller via privat försälning i tex dagspress. 

Seniorboende i Västerås

Trygghetsboende - Viksäng

60 hyreslägenheter i kv Översten. Ett boende för dig som är 70+. Storvikt har lagts på den sociala samvaron och trygghetssituationen är mycket mer välutvecklad än i ett vanligt boende. Gemensamhetslokaler i entréplan i ett av husen. Även stor omsorg har lagts vid lägenhetslösningar som underlättar vardagen för de boende.
Lägenheterna hyrs ut via Bostad Västerås 

Mer information

BRF Senioren på Viksäng: 31 lägenheter för personer 55-70 år.

BRF Hanen på Haga: byggt 1998. 37 lägenheter för 55 år och äldre. Gästrum och samlingsrum.

BRF Näckrosen på Norra Gryta: Föreningen har ett hus med 23 lägenheter för seniorer, 46 "vanliga" lägenheter och 44 radhus. För seniorhuset gäller 45 år eller äldre.

Jakobshöjden på Jakobsberg: 96 lägenheter för personer 55+. Hyresrätter med en depositionsavgift som återfås vid flytt. Byggt 1985. Gemensamma utrymmen som gästrum, gymnastiksal, bastu, bubbelpool, vävstuga mm. Kontakta Masmästaren Fastigheter vid intresse, tfn 021-12 28 36.

BRF Nordanby på Nordanby: 37 lägenheter. Byggt 1990. För 55 år och uppåt (ingen övre åldersgräns). Samlingslokal för gymnastik, bingo mm. Solterass. Kiosklokal som hyrs ut.

BRF Björskogen på Malmaberg: Två sammanbyggda hus som stod klara 1990. 53 st bostadsrätter på 2-4 rok. (En 1: a finns också.) För personer 50+ år. Tillgång till kök och matsal med biljard, bibliotek, gästrum, tvättstuga samt gemensamma utrymmen såsom bastu med relaxutrymmen och solterass. Ingen matservering finns på plats.

Mer information

Flodinsgården på Blåsbo. Hyresrätter. Ingen undre eller övre åldersgräns för hyresgäster.Tillgång till gemensamma utrymmen. För mer information om boendet kontakta Kvarnvreten Fastighets AB, tfn 021-14 62 69. Köavgift på 150 kr, avgiften går oavkortat till de gamlas vänner.

Matrosen vid Öster Mälarstrand ca 500 meter från Mälaren har 35 seniorlägenheter för personer 55-70 år. Ett kooperativ i hyresrättsform. Lägenheterna varierar mellan 2 rok på 80 kvm till 4 rok på 100 kvm. Kontakta HSB Mälardalen vid intresse, tfn 021-370 24 00.

BRF Parkgården I Tillberga. För personer 55 år och uppåt (ingen övre åldersgräns). Föreningen har 28 lägenheter i varierande storlekar. Omedelbar närhet till restaurang Rallargården och servicehus i samma byggnad.

BRF Rönnoxeln på Råby. 47 lägenheter för personer 55 år och uppåt (ingen övre åldersgräns). Motionsrum, gemensamhetslokal och boule-bana. Möjlighet för besökande att hyra gästrum.

BRF Bovieran på Billsta / Rönnby. Nyproduktion av 48 lägenheter om 2-3 rok för personer 45 år och uppåt (ingen övre åldersgräns), Storlekar Mellan 64-85 kvm. Samtliga lägenheter har egen balkong eller uteplats och är utrustade med ett larmsystem mot inbrott. Mellan huskropparna finns en inglasad trädgård på ca 1 500 kvm.

Residens Mälaren på Lillåudden. Nyproduktion av ägarlägenheter. Ingen undre eller övre åldersgräns för de boende. Lägenheter om 2-5 rok mellan 50-130 kvm. Tillgång till mottagning med resurscenter och omtanketjänster (sociala och hushållsnära) som anpassas efter önskemål och behov. Försäljning sker via Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Sven Rathje tfn 021-40 31 31.

Mimer Lätt att Leva 55+ Lägenheterna finns både i särskilda hus för dig som vill bo med andra +55 eller tillsammans med hyresgäster i alla åldrar. Det finns lokaler för gemensamma aktiviteter, och på några andra ställen även övernattningsrum.

Mer information  

Mälarhem är i huvudsak ett vårdboende för främst finsktalande. Totalt finns det 24 platser varav några är avsedda för demensboende.
Utöver de 24 vårdplatserna finns det även 7 st hyreslägenheter, 3 st lägenheter på 3 rok och 4 st lägenheter på 2 rok. Dessa lägenheter hyrs ut på vanligt vis. Kravet är dock att man är fyllda 65 år. Det är även en fördel om man behärskar det finska språket.

Mer information

 


 
Västerås Mälarstaden