BostadVasteras

Natur o historia

 

Ängarna

På Trådarängarna norr om Herrgården trivs vadarfåglar, rovfåglar och andra fågelarter i det öppna betade landskapet. Längs Mälarstranden finns ett vidsträckt vassbälte med bland annat rördrom och brun kärrhök. På strandängarna innanför vassbältet betar korna, och lite längre från vattnet tar åkermarken vid.

 


  

På den lilla åsen Danmark som löper ut i vassbältet finns hagmarksväxter och på åkerholmarna växer ädellövträd. Stora ståtliga ekar skuggar täta buskskikt och den vackra markfloran. Här är en kvällspromenad en ren njutning bland fåglar, blommor och smådjur i den frodiga grönskan.

 

Här har människor bott i tusentals år

Efter sista istiden var Mälardalen en stor havsvik innan landet sakta höjde sig. De första spåren av människor i Gäddeholmsområdet är från järnålder. Borgen vid Dybo väster om Herrgården är en intressant fornlämning, likaså lämningar efter gamla odlingssystem där dagens betesmarker ligger. Troligen fanns bebyggelse här redan vid äldre medeltiden. Läget var strategiskt nära vattnet, skyddat bakom tre små öar i söder och Björnö i väster, vid sundet och passagen upp mot Västerås.

Dagens landskap kring Gäddeholm har växt fram undan för undan sedan huvudbyggnaden byggdes 1561 av Gabriel Kristiernsson Oxenstierna. Han var en av Sveriges största jordägare. Hans arvskiftesbok från 1592 visar att han ägde över 400 hemman som fördelades mellan de fem barnen.

Under 1800-1900 talet låg också ett tegelbruk vid Gäddeholm med perfekt utlastningsläge i den gamla hamnen. Flera byggnader från tegelbruket finns kvar än idag och kommer att rustas upp.

 

Orangeriet historik

Byggnader som avsetts för övervintring av känsliga och exotiska växter har varit vanligt förekommande vid slott och herrgårdar i Sverige sedan 1600-talet. Från slutet av 1600-talet kom ordet orangeri att få beteckna denna typ av byggnader.

Läs mer 

 

Arkeologiutredning

Under nästan tre års tid – från december 2006 till september 2009 – genomfördes ett flertal arkeologiska för- och slutundersökningar på Kärrbolandet sydost om Västerås. Undersökningarna föranleddes av att Mälarenergi hade fått i uppdrag att ansluta 450 fastigheter på Kärrbolandet till det kommunala VA-nätet, vilket innebar att drygt 12 kilometer ledning skulle grävas ner mellan Gäddeholm och Frösåker i Irsta och Kärrbo socknar.

Läs mer