BostadVasteras

Infrastruktur

Natur och teknik

Bil- och cykelvägar, vatten och avlopp, bredband, fågeltorn, badplats och båthamn, på Herrgårdsängen byggs allt nytt från grunden.

 

Nya bil- och cykelvägar

Gäddeholmsvägen, etapp 1. Den cirka tre kilometer långa vägen med cykelbana är färdigbyggd. Vägen ansluter till Gäddeholmsvägen med anslutning till Stockholmsvägen, väster om Irsta och är huvudgata i Gäddeholm.

Gäddeholmsvägen, etapp 2. Nu är även etapp 2 av Gäddeholmsvägen klar. Den nya etappen är två och en halv kilometer lång. Vägen knyter an där etapp ett slutade och går fram till den nya bostadsetappen, Malmen på Gäddeholm.

Väg från Gäddeholm mot Harkie-Kärrbo. Planarbetet har börjat för att i ett första skede utreda vägens lämpligaste sträckning. I arbetet kommer Västerås stad att ha ett nära samarbete med boende i området och kommer att kalla till ett möte för att diskutera samarbetsformer. 

 

Gång- och cykelvägar. En tre kilometer lång gång- och cykelväg har byggts vid gamla Gäddeholmsvägen, väg 541. Den går mellan Sylta och vägkorset till Irsta. Gång- och cykelväg mellan Västerås och Gäddeholm som går fram till Gäddeholms Herrgård och caféet är också färdigbyggd.

Bredband och annan infrastruktur

Mälarenergi har dragit fram vatten- och avloppsledningar till Gäddeholm.

Vattenfall förser området med elkraft. Fibra har anlagt fibernät på området, som varje tomtägare själv avgör om man vill ansluta sig till.

De tomtägare som vill ha fast telefoni kan, om man vill, ansluta sig till Fibra.

 

   

Dagis, förskola och grundskola

Förskola och grundskola upp till åk 9 finns i Irsta.

Sedan juni 2015 finns även en ny förskolan på Herrgårdsängen. 

 

Kollektivtrafik

Gäddeholm växer och utvecklas. Sedan trafikomläggningen hösten 2013 har trafikutbudet på förortslinje 33 succesivt ökat. Idag trafikerar linje 33 med 5 turer i varje riktning varje vardag och 3 turer i varje riktning under helg, till/från Irsta som har anslutningstrafik till/från Västerås. Trafiken på linje 33 är fortfarande anropstyrd vilket innebär att fordon endast körs fram om resenärerna önskar det.

Inför att Gäddeholm nu växer ytterligare planeras det även för en annan nivå av kollektivtrafikutbud.  När upptagningsområdet ökar, väginfrastrukturen är färdigbygd och linje 33 behöver kapacitetsförstärkas, är inriktningen att Gäddeholm kommer kollektivtrafik-försörjas utefter den nya Gäddeholmsvägen med en direktlinje till/från Västerås och linjen kommer då inte vara anropstyrd.

Mer information, VL

 

 

Ta en promenad till fågeltornet

För att göra det lätt att röra sig utanför själva bebyggelsen, anläggs handikappanpassade gång- och cykelvägar strax utanför betesmarken.

Från ett nybyggt fågeltorn kan man njuta av det rika fågellivet. Intill tornet finns en stig ut till ett gömsle i vassen med en stor vattenspegel utanför. Fågeltornet är områdets "informationscentrum" med skyltar om fåglar och häckningsperioder, stigar, cykelvägar, natur- och kulturvärden. Parkeringsplats med handikapparkering byggs för allmänheten och skyltar med karta* över området och friluftsanordningarna. Vid gångvägen söder om de gamla åkerholmarna finns en handikappanpassad utsiktsplattform.

*Karta över området visar de olika delarna, Herrgårdsängen, planerad infrastruktur, kulturreservatet, stranden, båthamnen.

Bra länkar

Fibra
Information om bredband

Vattenfall
Frågor ang. elanslutning

Förskola
Information om förskolor i Västerås