2. Välja hus

Jämför olika alternativ

Ta gärna kontakt med flera småhusproducenter inför husbygget. De har många olika standardiserade hustyper. Om du har speciella önskemål som inte stämmer med småhusproducenternas standardhus, brukar de kunna ändra eller komplettera mot extra kostnader. Ett alternativ är att ta arkitekthjälp och rita ett eget hus, även om det kan bli både kostsamt och krångligt. Jämför och räkna på de olika alternativen.

Genom att titta på många olika hustyper får du också idéer som du kanske inte hade från början. Ju mer du ser och tar reda på desto större chans att ditt hus verkligen blir som du vill, och att du även spar pengar i slutänden.

Smart planlösning, energieffektiv uppvärmning och ventilation

Hustypen och de tekniska lösningarna är avgörande för hur energieffektivt huset kommer att bli. Grunden är ett tätt skal, täta genomföringar och extra kraftig isolering. En bra planlösning som utnyttjar varje kvm effektivt är också viktig. Likaså att inte bygga "onödigt" stort i ett plan. Vill du ha stor boyta är det alltid energieffektivare att bygga i två plan, för att göra ytan mot den kalla utomluften så liten som möjligt.