Västerås

Västerås staden utan gränser

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios

Kort sagt, Västerås är en stad där det är ovanligt gott att leva.

Vision 2026

I en framgångsrik stad finns det visioner och varje dag är en ny möjlighet att ta viktiga steg i riktning mot framtiden. Visionen vittnar om en stad med en stark historia. Här finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad att vara stolt över och där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Stadsliv vid Mälaren

Mälaren är Sveriges tredje största insjö och bidrar till en ökad livskvalitet för många, såväl sommar som vinter. Möjligheten till bad, fiske, segling, vattenskidåkning och långfärdsskridskoåkning är nämligen sådant som västeråsarna och de som besöker staden gärna ägnar sig åt.

Samspelet mellan stadens puls och närheten till Mälaren, naturen och friluftslivet gör Västerås till en bra plats för hela familjen att leva på.

Översiktplan 2026

Är du nyfiken på Västerås framtidsvisoner? I stadens nya översiktsplan kan läsa hur Västerås kommer att utvecklas framöver.

Mer information

 

3B är ett stadsbyggnadsprojekt som ska utveckla stationsområdet i Västerås. 3B står för Bygg Bort Barriärerna och syftar till att knyta staden till Mälaren och göra stationsområdet mer lättillängligt. Barriärerna utgörs av järnvägen och trafikleder.

Mer information

Visste du att...

..Västerås har ett av Sveriges bäst utbyggda cykeltrafiknät sammanlagt 35 mil.

.. Tåget till Stockholm endast tar 53 minuter och att det faktiskt tar Lika kort tid tillbaka.

.. Västerås har Sveriges största insjöhamn med drygt 3 000 småbåts-platser.

.. Västerås ökar sin befolkning med ca 1 000 personer per år.

.. Sveriges äldsta gymnasieskola, Rudbeckianska gymnasiet, som bildades 1623 Finns i Västerås.

.. Sveriges högst belägna cocktailbar, Sky Bar, hittar man på 24: e våningen i Skrapan.

.. Det finns ett flytande hotell   Utter Inn. Det är konstnären  Mikael Genberg som står bakom skapelsen.

..Kokpunkten, Sveriges första actionbad.

.. Nordens största rörliga solcellspark.

 


 
Västerås Mälarstaden